Thursday, September 24, 2009

Zikir Mengakui Kehendak dan Kuasa Allah

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

وَلَوۡلَآ إِذۡ دَخَلۡتَ جَنَّتَكَ قُلۡتَ مَا شَآءَ ٱللَّهُ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِٱللَّهِ‌ۚ إِن تَرَنِ أَنَا۟ أَقَلَّ مِنكَ مَالاً۬ وَوَلَدً۬ا (سُوۡرَةُ الکهف٣٩

Dan sepatutnya semasa engkau masuk ke kebunmu, berkata: (Semuanya ialah apa yang dikehendaki Allah)! (tiada daya dan upaya melainkan dengan pertolongan Allah)? Kalau engkau memandang aku sangat kurang tentang harta dan anak berbanding denganmu. (Surah Al-Kahfi ayat 39)


Ayat ini adalah ayat yg berada di antara ayat2 yg menerangkan ttg 2 orang lelaki pemilik kebun. Salah seorg dp mereka mukmin yg miskin dan yg seorg lagi kafir tetapi kaya raya. Dalam tafsir Imam Ar-Raazy disebutkan kedua2 org ini adalah adik beradik yg mewarisi harta org tua mereka. Pada mulanya mereka mempunyai harta yg sama banyak, namun yg beriman antara mereka telah menginfakkan harta tersebut pada jalan Allah. Manakala yg kafir telah memiliki 2 bidang kebun anggur yg subur2 dikelilingi pula pokok2 kurma sehingga kebun2nya menjadi lebih terpelihara dp hakisan. Di samping itu kebunnya diairi oleh sungai yg mengalir air yg banyak. Pendek kata kedua kebun org kafir ini sangat istimewa krn memiliki kelebihan yg banyak tambahan pula belum pernah kurang dalam menghasilkan buah yg beraneka pilihan.

Kekayaan yg melimpah itu membuatkan si kafir itu menjadi angkuh. Kepercayaan bahawa Allahlah yg mengayakan dan memiskinkan sesorg tidak ada pada dirinya, Dia menganggap bhw sgl sesuatu berlaku bukan dg Kehendak dan Kuasa Allah.

Sikap tercelanya itu diketahui oleh saudaranya yg mukmin tadi. Lalu saudaranya itu menasihatinya demi menyelamatkannya daripada azab. Namun saudarnya yg kafir tadi tidak mahu mempedulikan nasihatnya bahkan menjawab: "Hartaku lebih banyak daripada hartamu dan pengikut-pengikutku lebih kuat"

Nasihat yg disampaikan ialah supaya saudaranya itu mengaku bahawa "Semuanya YG BERLAKU di alam ini ialah APA yang dikehendaki Allah dan TIDAK ADA KEKUATAN MELAINKAN DENGAN PERTOLONGAN ALLAH". Pengakuan tersebut hendaklah dia tunjukkan semasa masuk ke dalam kebun yg dimilikinya itu, kerana kebunnya menjadi subur dan mendatangkan hasil yg banyak adalah atas KEHENDAK DAN PERTOLONGAN ALLAH. Allahlah yg menjadikan kebun itu menumbuhkan tanam2an, Allahlah yg menjadikan tanam2an itu berbuah, mengalirkan air ke kebunnya.. Jadi apabila ingin memasuki kebunnya sepatutnya dia mengucapkan 'Masya Allah' maksudnya apa2 yg Allah kehendaki: apa sahaja yg Allah kehendaki untuk terjadi pasti akan terjadi, ataupun apa sahaja yg kita saksikan tidak ada yg lepas daripada kehendak Allah. Umpamanya adanya gunung yg besar, kukuh dan indah, adanya kebun yg subur luas dan menghasilkan tanaman yg banyak, adanya anak yg cerdas, cantik dan sopan, adanya org kaya yg bijak dan pemurah, semuanya itu adalah apa2 yg Allah kehendaki. Maka apabila kita kagum dg apa yang berlaku hendaklah kita ucapkan 'Masya Allah' sebagai mengakui KEBESARAN dan KEKUASAAN ALLAH.

'Laa Quwata Illaa Billaah' pula bermaksud 'tidak ada kekuatan kecuali dengan Allah'; tidak ada satu kekuatanpun yg boleh menyampaikan sesuatu kehendak (impian) menjadi kenyataan melainkan dengan pertolongan Allah. Kita boleh sahaja berkehendakkan menanam pelbagai jenis tanaman dengan harapan mendapat pelbagai hasil buah2an atau sayur2an namun ingat! kekuatan kita amat terhad. Kita tak mungkin mampu menanam dan membajai tanaman kita tanpa pertolongan Allah. Jadi apabila kita mengucapkan 'Masya Allah' apabila melihat sesuatu yg kita kagum teruskanlah menyebut 'Laa Quwata Illaa Billaah'. Dengan itu kita menunjukkan kerendahan dan kelemahan kita di hadapan Allah Yang Maha Tingai dan Maha Kuasa.

Perkataan ini adalah sebagai ZIKIR dan sekaligus DOA apabila kita melihat sesuatu tanda KEBESARAN & KEKUASAAN ALLAH. Tidaka ada yg berlaku tanpa kehendak Allah. Ini bererti KEHENDAK ALLAH adalah penentu sesuatu. Memang kita sendiri mempunyai kehendak tetapi bukan penentu sesuatu. Ada Hadis mafhumnya :"Janganlah kamu mengatakan ini adalah apa-apa yg Allah kehendaki dan yang si fulan kehendaki, akan tetapi katakanlah ini adalah apa-apa yang Allah kehendaki kemudian si fulan itu juga berkehendakkan demikian". (H.R Abu Daud)

Di sini jelas bhw Allah kehendak Allah adalah penentu bagi sesuatu yg berlaku. Hakikat inilah yg ditolak oleh pemilik kebun yg tidak beriman tadi. Penafiannya itu menampakkan kekufurannya kpd Allah yg Maha Berkehendak. Kesombongannya itu membawa padah kerana keengganannya menyebut 'Masya Allah, Laa Quwata Illaa Billaah' akhirnya kedua2 kebunnya dibinasakan oleh Allah.

SUNGGUH satu pengajaran bagi kita supaya mengamalkan ZIKIR ini dengan kefahaman dan keyakinan. Dalam sebuah hadis, Rasulullah saw mengajar ZIKIR ini kpd anak perempunnya untuk diamalkan pada waktu pagi dan petang. Hadis yg mafhumnya : Sesungguhnya Nabi mengajar anak perempuannya dan bersabda : " Katakanlah jika kamu berada di pagi hari 'Subhanallah wa Bihamdih', 'Laa Quwata Illaa Billaah'; 'Masya Allah kaana wa ma lam yasya' lam yakun' sesiapa yg mengatakannya di pagi hari maka akan dipelihara hingga ke petang dan sesiapa yang mengatakan di petang hari maka akan dipelihara hingga ke pagi hari''. (H.R. Abu Daud)

Begitulah pembahasan yg sederhana ttg ZIKIR 'Masya Allah, Laa Quwata Illaa Billaah' menerusi tafsir ayat 39 surah al-Kahfi. Semoga kita dapat mengambil manfaat daripadanya. Wallahua'alam.

4 comments:

Redz91 said...

di kala pena terlepas dari genggaman,
ucapan 'oppss' mendahului YA ALLAH,
apabila perut kenyang,
'haa...kenyangnya' mengatasi ALHAMDULILLAH,
bila terpegun dengan keindahan alam,
SUBHANALLAH ditutup oleh 'cantiknya'
bila kita kagum dgn kekuasaan Tuhan,
ucapan 'Fuuyoo' didahulukan drpd "Masya Allah" dan "Laa Quwata Illaa Billaah"

Betapa manusia ini lalai dan leka drpd mengingati Penciptanya...

Mngenai zikir, ana nak buat satu perkongsian :
http://www.box.net/shared/qlxuacppql

Werdah said...

Salam Redzuan,

Terima kasih atas info.. semoga kita sentiasa INGAT akan kekurangan diri.

zai said...

Salam Kak Werdah...

Terima kasih diatas tazkirah peringatan diatas yang sangat bermanfaat..bersyukurnya zai mempunyai rakan2 blogger spt kak werdah krn sntiasa memberi peringatan utk kita yang sering alpa dibuai nikmat dunia setiap hari..

Terima kasih kak werdah..inilah nikmatnya dan kebaikan yang kita dapati dari dunia blog kan ?

Werdah said...

Salam Zai,

Ya Zai semuanya datang dpd Allah.. semoga kita dpt memanfaatkannya untuk diri kita.. insyaAllah.. Amiin.

Related Posts with Thumbnails