Friday, June 26, 2009

Soal Jawab Jakim - Status Halal

Semalam nak buat entri baru tapi tak ada idea lagi.. lalu saya godek2 googles lalu dengan tak sengaja .. MasyaAllah.. terjumpa blog x-student namanya Mawarni (TIKL 00/01) baca entrinya dapatlah lihat gambarnya dan ada lagi gambar x-students yang lain .. Siti Sarah dah berumahtangga rupanya.. tahniah dan semoga mendapat keberkatan Ilahi.. kalau sarah baca blog ni datanglah lagi rumah cikgu.. hehe.. ritu sarah datang dengan kawan sarah, cikgu hepi sangat.. pastu ada gambar Nurul fathiyah pun dah berumahtangga.. kalau tak salahlah.. tahniah n semoga mendapat keberkatan Ilahi.. dan rasa2 pretytrain tu pun x-student gak (kalau tak salah le.. kalau salah maaflah ya).. tapi maaflah ya tak ingat nama, muka tu rasa leh ingat..pastu saya layari blog yang menyentuh tentang soal jawab jakim – status halal di sini , daripada blog tu saya acess satu lagi blog yang menyentuh persoalan Halal di sini . Elok dibaca dan dibuat rujukan bagi memastikan kita tidak terjebak dengan makanan yang belum tentu halal haramnya.

Sunday, June 21, 2009

Kisah benar

Dirawayatkan pada zaman pemerintahan Khalifah Amirul Mukminin Umar bin Khatthab.. Mesir telah ditakluki dan Amr bin Ash dilantik menjadi Gabenor.. Suatu ketika telah datang penduduk yang tinggal di sekitar Sungai Nil menghadap gabenor.

Penduduk: "Wahai gabenor, kita biasa melakukan sesuatu tradisi untuk Sungai Nil ini.. ia tidak mengalir kecuali jika dilakukan tradisi ini".

Gabenor: "Apa itu?".

Penduduk:"Jika sebelas hari telah lewat dari bulan ini, kita mesti mencari seorang gadis.. dan meminta kerelaan daripada kedua orang tuanya untuk diberi pakaian dan perhiasan yang paling indah.. kemudian kita akan lemparkan ke dalam Sungai Nil ini".

Dengan tegas Gabenor berkata:"Ini semua tidak dibolehkan sama sekali dalam Islam. Islam menghancurkan segala tradisi yang ada sebelumnya".

Sementara itu Sungai Nil tidak mengalirkan airnya sedikitpun sehingga penduduk di situ ingin berpindah.. Tatkala Amr bi Ash menyaksikan kejadian yang berlaku.. dia menulis surat kepada Khalifah Umar bin Khatthab menceritkan hal yang berlaku.

Khalifah Umar membalas surat Gabenor dan menyatakan bahawa tindakan Gabenor itu adalah tepat.. iaitu Islam menghapuskan tradisi kuno yang bertentangan dengan ajaran Islam.. disertakan juga bersama2 surat itu sekeping kad dan meminta gabenor melemparkan kad itu ke dalam Sungai Nil.

Di atas kad itu Khalifah Umar menulis , "Daripada hamba Allah, Umar bin Khattab, Amirul Mukminin kepada Nil di Mesir.. Amma ba'du. Jika engkau mengalir daripada dirimu maka janganlah mengalir.. namun jika Allah yang mengalirkanmu maka mintalah kepada Zat yang Maha kuat untuk mengalirkanmu".

Gabenor melemparkan kad tebal itu ke dalam Sungai Nil sehari sebelum perayaan memperingati salib.. pada pagi keesokan harinya dengan izin Allah SWT air Sungai Nil mengalir dengan dalamnya enam belas hasta.. Sejak itu terhapuslah amalan tradisi di sungai Nil dengan izin Allah.

Sesiapa yang patuh kepada Allah semua makhluk akan patuh kepdaanya. Khalifah Umar bin Khattab adalah sahabat Nabi Muhammad SAW yang sangat beriman dan bertakwa kepada Allah .. Oleh itu Sungai Nil patuh kepada arahannya.

Wednesday, June 17, 2009

Hidroterapi

Pada 18 April 2006 hingga 5 Mei 2006 saya dimasukkan ke wad otopedik hospital Kuala Lumpur.. tujuannya ialah supaya doktor dapat perhatikan tingkah laku dan aktiviti saya semasa saya sakit.. kemudian doktor akan pertimbangkan cara bagaimana nak atasi penyakit saya.. di sini saya disuruh bersenam, berjalan di sekitar wad2 hospital.. digantung besi.. buat tense.. hot pack dan cool pack..

Selepas keluar wad doktor beri kad appointment dengan pihak fisioterafi.. jadi setiap minggu saya ke bahagian fisioterafi HKL ni bagi membuat rawatan.. setelah beberapa kali buat tense, hot pack dan cool pack.. tidak juga ada perubahan walaupun sedikit.. jadi fisioterafis di situ cadangkan saya jalani rawatan dengan kaedah hidroterapi..

Diberi appointment baru.. bila berjumpa pihak hidroterapi ni saya diminta menyediakan pakaian khas macam swimming trunks.. kena pakai topi..

Swimming trunks tu saya beli.. dan saya jalani rawatan ni beberapa kali.. nak pakai swimming trunks tu tak boleh pakai sendiri.. kena orang tolong.. biasanya saya bawa ina.. ina tolong pakaikan dan dia tunggu di luar.. kemudian bila nak salin pakaian kena juga orang tolong tanggalkan swimming trunks tu.. memang agak mencabar jugalah.. menyusahkan orang betul.. tapi alhamdulillah.. anak2 sabar melayan saya..

Hidroterapi ni di buat dalam kolam.. seolah2 kolam renang.. tetapi taklah besar sangat agak2 dalam 20 kaki X 15 kaki macam tu.. seperti dalam gambar di atas .. airnya suam.. ada tangga untuk turun ke dalam kolam tu dan disediakan kemudahan untuk menurunkan orang yang menggunakan kerusi roda.. seramai 6 orang sekali masuk dalam kolam tu.

Pelbagai gaya senaman diajar bila berada di dalam kolam tu..di dinding ditampalkan rajah2 senaman supaya kita mudah mengikut.. tak lama.. cuma 30 minit.. saya amat seronok dengan pengalaman ini.. bagaimanapun tidak ada perubahan positif ke atas saya.. malah bertambah sakit..lalu saya ambil keputusan mencari kaedah lain.



Di bawah ni antara kaedah2 hidroterapi yang dijalankan.. tapi swimming trunks saya bukan macam ni.. saya punya seluar panjang dan baju lengan panjang..




Ada juga gunakan sponge tapi tak jumpa gambar untuk display..

Hadith- kejahatan memusnahkan semua dan tanda2 hari hampir Kiamat

Daripada Ummul Mu'minin, Zainab binti Jahsy, beliau berkata : "Pada suatu hari Rasulullah SAW masuk ke dalam rumahnya dengan keadaan cemas sambil bersabda, La ilaha illallah, celaka (binasa) bagi bangsa Arab dari kejahatan (mala petaka) yang sudah hampir menimpa mereka. pada hari itu telah terbuka daripada dinding Ya'juj dan Ma'juj seperti ini. Kemudian baginda menemukan hujung ibu jari dan hujung jari di sebelahnya (jari telunjuk) kemudian mengisyaratkan seperti bulatan. Saya (Zainab) lalu bertanya : "Ya Rasulullah! Apakah kami akan binasa sedangkan di kalangan kami masih ada orang-orang yang soleh?" Lalu Nabi SAW bersabda : "Ya, jikalau kejahatan sudah terlalu banyak."
Hadith Riwayat Bukhari Muslim

Keterangan

Hadith ini menerangkan bahawa apabila di suatu tempat atau negeri, sudah banyak berlaku kejahatan, kemungkaran dan kefasikan, maka kebinasaan akan tertimpa kepada semua orang yang berada di tempat itu.. bukan hanya kepada pelaku kejahatan bahkan orang2 soleh juga turut akan dibinasakan, namun pada hari akhirat amalan masing2 diperhitungkan dan diberi balasan mengikut apa yang dikerjakan semasa di dunia.. Segala kemungkaran, kefasikan dan kejahatan hendaklah segera dibasmikan supaya tidak terjadi malapetaka yang bukan sahaja menimpa orang2 yang melakukan kemungkaran bahkan akan menimpa semua orang yang berada di tempat itu.

Walupun disebutkan secara khusus tentang bangsa Arab tetapi yang dimaksudkan oleh Nabi Muhammad SAW ialah seluruh bangsa yang ada dalam dunia ini. Tujuan Nabi SAW menyebut secara khusus adalah kerana Nabi SAW sendiri dari kalangan bangsa Arab dan yang menerima ajaran Islam pada permulaan penyebarannnya ialah orang2 Arab dan hanya sedikit bangsa lain. Ya'juj dan Ma'juj pula adalah dua bangsa (dari keturunan Nabi Adam as) yang dahulunya banyak membuat kerosakan di permukaan bumi ini, lalu daerah kediaman mereka ditutup ole Zul Qarnain dan pengikut2nya dengan campuran besi dan tembaga, dengan itu mereka tidak dapat keluar sehingga hampir tiba hari Kiamat.. pada masa hampir tiba hari itu dinding yang kuat tadi akan hancur dan keluarlah kedua-dua bangsa itu dari kediaman mereka dan kembali membuat kerosakan di permukaan bumi.. Apabila ini terjadi .. ini menandakan hari Kiamt sudah dekat.

Tuesday, June 16, 2009

Hadith - Umat Islam Mengikuti Langkah Yahudi & Nasrani

Daripada Abu Sa'id al-Khudri ra: "Bahawasanya Rasulullah SAW bersabda: "Kamu akan mengikut jejak langkah umat-umat sebelum kamu, sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta, sehingga jikalau mereka masuk ke dalam lubang biawak pun kamu akan mengikuti mereka". Sahabat bertanya: "Ya Rasulullah! Apakah Yahudi dan Nashrani yang kau maksudkan?. Rasulullah SAW menjawab, :"Siapa lagi kalau bukan mereka".
Hadith Riwayat Muslim


Keterangan

Nabi Muhammad SAW berkata bahawa suatu masa nanti umat Islam akan mengikuti jejak langkah ataupun cara hidup orang2 Yahudi (orang2 yang dimurkai Allah) dan Nashrani (orang2 yang sesat), hinggalah dalam urusan yang kecil dan perkara-perkara yang tidak munasabah. Contohnya jika orang2 Yahudi dan Nashrani itu masuk ke lubang biawak yang kotor dan sempit sekalipun orang2 Islam akan mengikut mereka. Sekarang ini kita sudah dapat melihat ramai orang yang hilang pegangan dalam kehidupan seharian. Ramai yang meniru cara hidup orang yang dimurkai dan yang sesat ini. Ramai orang Islam yang telah terperangkap dengan tipu helah yahudi dan nashrani.



Monday, June 15, 2009

Ciptaan Allah

video

Para saintis dan pengkaji alam.. mereka dapat mengkaji sifat2 alam semula jadi.. mereka mengkaji habitat di lautan dan sebagainya.. bagaimana habitat yang ada di dalamnya menyesuaikan diri.. mendapatkan rezeki.. sungguh menakjubkan.. tapi siapakah yang menggerakkan semua fenomena ini.. Nabi Ibrahim as dalam pengkajiannya tentang planet, bintang bulan dan matahari.. akhirnya Nabi Ibrahim menemui Penciptanya.. baginda mencari sendiri.. dia tidak bertanya kepada bapanya.. kerana bapanya seorang pengukir patung berhala.. sekiranya dia bertanya sudah tentu bapanya akan mengatakan bahawa patung itulah penciptanya.. subhanallah


Thursday, June 11, 2009

Osteoporosis



Bismillahirrahmanirrahim.

Tiba2 teringat kak Ruby panggilan kepada kawan saya semasa sama2 mengajar di sekolah dulu.. dia ni dapat Datin tak ingat dah bila tapi dah lama juga rasanya lebih dari 7 tahun.. dia dapat gelaran ni masa suami dia dapat gelaran Dato' .. masa tu suaminya kerja dengan ketua Menteri Melaka yang dah meninggal lama dulu.. tak ingat juga nama ketua Menteri ni.. apalah saya ni tak patriotik langsung.. masa tu dia pindahlah mengajar di Melaka.. akhirnya pencen awal.. walaupun datin dia ok tak rasa pun berkawan dengan datin..
 
Saya teringat dia sebab selalu gak dia datang ziarah saya kat rumah dan kat hospital.. selalunya dia datang dengan kawan saya seorang lagi datin juga tapi kami panggil dia ustazah je.. ni teringat sebab lama dah saya tak telefon dia.. jadi tadi saya telefon bercakap lebihkurang 30 minit juga lah..

Yang jadi teringat sebab dia ni ada juga osteoperosis macam saya.. saya bertanya keadaan dia sekarang, bagaimana osteoperosis dia.. dia kata alhamdulillah.. dah hilang.. dia dapatkan rawatan di Hukm.. doktor bagi ubat fosamax dan kalsium.. fosamax tu dia kena bayar dulu lepas tu dia claim daripada JPA.. dia dah 2 kali buat ujian bone density.. jadi sekarang dia jaga makanan.. makan banyak sayur dan exercise..

Sayapun diberi fosamax dan Rocaltrol Calctriol(vitamin D3) dan juga calcium .. di HKL ni doktor bagi terus.. celeberax (celeberax ubat tahan sakit.. doktor tak boleh bagi banyak yang ini.. selalu sepapan atau dua untuk 3 bulan.. sepapan ada 10 capsules) pun tak yah bayar.. jadi senanglah tak payah nak isi borang dan jumpa doktor nak sahkan lagi bila nak claim.. alhamdulillah..

Saya rasa semua orang dah tau apa osteoperosis ni.. sekarang maklumat berada di hujung jari kata orang.. boleh dapat melalui komputer, suratkhabar, television dan sebagainya.. saya buat bone density test ni dua kali.. yang mula2 dulu tu sebelum dapat trace slipped disc.. kali kedua pada 10 januari 2007.. masa tu baru dapat osteopenia.. lalu doktor cadangkan saya ambil Fosamax dan vitamin D3 tu.. nanti bulan disember kena buat sekali lagi bone density test ni..

Kemudian saya tanya macam mana kak Ruby rasa masa dapat osteoperosis tu.. dia kata dia rasa lemah bila nak angkat barang terutama pada sendi.. tak bermaya.. tak boleh angkatpun.. lemah sangat2.. sekarang dah tak rasa macam tu.. saya pula tak rasa begitu cuma saya rasa amat sakit bila cucuk daging2 berisi terutama pada perut, ponggong, lengan, peha dan pada betis .. sakit sangat2 bila cucu tiba2 lompat excited nak naik atas opahnya yang berbaring ni..

Bila dapat osteoperosis ni kena hati2.. kata doktor jangan angkat benda berat nanti patah tangan sebab tulang dah rapuh.. jaga2 jangan jatuh nanti patah kaki macam gambar di atas.. dan bagi tulang belakang akan compress bila berat badan bertambah.. kena buat excercise.. kata doktor..

Osteoporosis adalah satu keadaan yang berlaku apabila kehilangan ketumpatan tulang (the loss of the normal density of bone), menyebabkan tulang jadi rapuh. Osteoporosis menyebabkan tulang jadi poros seperti sponge.. Keadaan ini akan melemahkan rangka tulang dan seteusnya menyebabkan tulang patah..

Tulang yang normal ialah tulang yang mengandungi protein, collagen, and calcium yang memberikan kekuatan kepada tulang.. Tulang yang mengalami osteoperosis ini akan mudah patah (fracture) patah ini boleh dalam bentuk hancur, collapsing atau dalam bentuk compression .. Tulang belakang (spinal) , ponggong dan pergelangan tangan antara yang selalu patah akibat osteoporosis.

Selain cerita fasal sakit kak Ruby suka bagi nasihat .. tentang pentingnya zikrullah, solat malam, berdoa dan kalau boleh panggil orang/ jiran datang rumah baca al-Quran ramai2.. kemudian kalau boleh pergilah dengar ceramah kat masjid.. sebab berjamaah tu penting.. dia kata ada jirannya dapat leukimia 2 tahun.. tapi dia selalu panggil jiran2 buat majlis baca Yaasin, baca al-quran.. bersedekah.. lalu dah sembuh dan ceria dah sekarang..

Dia tanya sekarang saya buat apa je.. saya beritahu dia saya sedang mendengar siri ceramah ustaz Kariman.. saya beli banyak cd2 ceramah dia.. kak Ruby kata dengar kat rumah lain.. pergilah ke masjid.. ya Allah macam mana nak pergi .. saya boleh pergi naik kereta orang bawa.. tapi bila sampai di sana takkan nak berbaring lak.. pastu kalau nak berbaring tak boleh di atas lantia kena atas katil.. camna?

Ya Allah hambaMu ini belum cukup merayu padaMu.. kata Usataz Kariman Allah suka kita merayu mendayu2 di samping kita sempurnakan segala amalan kita dengan ikhlas.. berpuasa, bersedekah dan merintih tatkala solat malam.. ketika orang lain semua tidur..

Bagi sesiapa yang ingin mendapatkan maklumat lanjut tentang sakit ini sila klik di sini klinik ummi dan arif-surgiri

Saturday, June 6, 2009

Acupanture

Dalam tahun 1997, sebelum buat operation slipped disc kali pertama, saya buat akupantur beberapa kali di Puchong.. masa tu kami chikgu2 beramai2 dari sekolah, selepas habis mengajar pergi ke sana.. sesi akupantur lebihkurang satu jam. Kemudian saya berhenti kerana merasakan tak ada perubahan pada sakit betis saya.

Kemudian selepas operation saya buat lagi akupantur.. kali ini di Sungai Buloh 13 kali.. di sini jarum tu di pusing2 oleh tabib tu.. kadang2 terasa arus letrik menjalar dalam badan terutama pada kaki.. takut sangat masa tu.. tapi tabib tu kata kalau ada arus letrik maknanya berkesan.. Mulanya dijanjikan 12 kali mesti baik.. pada kali 12 tu saya dah semacam susah nak bergerak.. lemah lutut macam tu.. jadi untuk hilangkan lemah lutut tu saya sambung sampai 13 kali.. lepas tu saya berhenti buat akupantur dengan tabib di Sungai Buloh ni.. ini dibuat pada awal 2004 hingga April 2004.

Selepas beberapa lama berhenti, pada awal 2005 saya cuba pula akupantur di USJ.. orang yang sama semasa saya buat di Puchong dahulu.. kali ini saya teruskan 40 kali atau lebih.. Di USJ ni saya tak rasa ada apa2 perubahan tapi teruskan kerana nak juga cuba manalah tahu akan ada perkembangan yang menggembirakan..

Selepas itu pada awal Januari 2007, saya buat chiropraktik di Cheras.. doktor di sini sarankan saya buat juga akupantur.. jadi saya buat akupantur di Cheras ini lebih daripada 10 kali.. Di sini saya rasa banyak juga perubahan tapi bukan untuk tulang belakang saya.. perubahannya terasa parut pembedahan dah hilang.. kalau dibuat perbandingan dan dirating saya rasa di Cheras ni terbaik.. di Sungai Buloh no 2 dan di USJ terakhir..

Gambar2 di bawah bukan gambar saya tetapi itulah kaedah yang dibuat untuk saya.. ada juga di buat dicuping telinga.. katanya untk kurangkan rasa lapar.. seterusnya boleh mengurangkan berat badan


Ada diletak jarum di atas kening

Dan ada di belakang


Ada di bahu dan di tengkuk


Dan ada dibuat moxibuction seperti gambar di bawah




Selepas itu dicupping/bekam

Moxibuction dan bekam ini dibuat di Cheras.. di sini tabib tu tak pusing2 jarum tu.. kadang2 masa mula nak pasang jarum ada arus letrik.. jangan takut katanya.. kalau ada arus letrik tu elok.. samalah seperti yang diberitahu oleh tabib di Sungai Buloh..

Friday, June 5, 2009

Reflexology


Selepas berhenti buat Qi Gong saya buat pula refleksologi.. sahabat saya kenalkan dengan seorang ahli refleksologi.. orangnya muda lagi dalam lengkongan 30-an.. seorang guru sekolah rendah.. tinggal di Taman Sri Gombak.

Saya setuju nak buat refkleksologi ni kerana saya ingin mencuba.. manalah tahu kali ini usaha kami akan menghilangkan sakit seterusnya menyembuhkan slipped dics saya..dengan izin Allah.

Sebenarnya sebelum operate saya dah cuba cara ini.. adik ipar saya bawa berjumpa seorang ahli refleksologi.. iaitu pada tahun 1997 semasa saya mengalami sakit betis yang amat sangat.. masa tu belum tahu lagi saya ada slipped dics.. masa pemuda ini (umurnya baru 20 tahun ketika itu) urut ibu jari saya.. dia meminta maaf dengan saya.. katanya: "Kak! maaf ya, kak ini menurut saya seorang yang obesiti, pakai cermin mata dan dah tak ada haid"

Orang muda ini seorang yang tidak dapat melihat sejak kecil..subhanaallah.. tapi dia dapat tahu semua tu dari urutan pada ibu jari kaki saya.. benar kata dia.. berat saya tatkala itu 65 kg.. memang pakai cermin mata dan saya memang dah tak haid kerana saya dah buang rahim pada 1995 akibat ketumbuhan dalam rahim sebesar genggaman tangan.. rezeki saya dengan pemuda ni tak ada.. mungkin saya tak ulang banyak kali berurut dengan dia.. tak pasti hanya Allah saja yang tahu..

Berbalik pada orang muda 30-an dan guru ini.. saya yakin sebab saya dah pernah cuba sebelum ini.. harapan berbunga lagi.. entah2 kali ini berjaya.. mudah2an Allah sembuhkan..

Sambil berurut dengan orang muda ini, dia memberitahu bahawa dia juga pernah alami slipped dics ini.. teruk sangat katanya, hinggakan apabila hendak berbaring atau bangun daripada tidur dia memerlukan 4 orang membantunya.. kerana badannya tak boleh dibengkokkan.. dia menemui ramai doktor.. lalu dia tercerita tentang perjumpaannya dengan seorang doktor..

Dia kata:"Kak nak tau, ada seorang doktor yang saya jumpa ni boleh buat tawaran sebab beriya2 nak operate saya.. bila saya tak setuju nak operate dia suruh nurse dia telefon bagi tahu kos boleh dikurangkan daripada RM6500 ke RM5000.. saya tolah tawaran tu sebab ada doktor lain nasihat jangan operate.. risiko operate ni banyak".

Saya pun tanya siapa doktor tu.. dia kata doktor dot..dot..dot.. aa doktor yang operate saya..

Jadi orang muda ni tegas tak nak operate.. rezeki dia lah.. tak macam saya.. dia buat rawatan menerusi kaedah refleksolgi.. alhamdulillah dia sembuh.. boleh mengajar semula.. lalu dia tekad belajar refleksolgi ini di Jalan Klang Lama.. dan alhamdulillah dia banyak membantu orang2 yang bermasalah dengan pelbagai penyakit.. MaasyaAllah..

Saya buat refleksologi ni dengan dia banyak kali juga tetapi disebabkan saya dah dioperate dan digam susah nak pulih.. dia pun kata begitu.. itulah disebabkan silap buat keputusan.. saya jadi begini.. mudah2an dapat diambil iktibar oleh orang lain..amiin..

Thursday, June 4, 2009

Jumpa Pakar Otopedik

Hari ini pergi HKL otopedik.. bertolak pukul 8.15pg sampai 8.45pg.. sampai je baring di bilik 13.. bilik permanent saya menunggu.. nurse kat situ dah faham.. alhamdulillah.. jumpa doktor pukul 10.00pg kira oklah tu.. orang ramai.. pergi dengan Ina.. kebetulan dia tak ada kelas hari ini..

Doktor pakar yang kami temui hari ini namanya Mr Choo.. tak taulah ejaannya betul ke tak.. sebab dia tak pakai name tag.. pegawai perubatannya pun tak pakai name tag.. saya cuma tanya nama dr pakar tu daripada pegawai perubatan yang attend saya.. nama doktor perubatan yang muda tu saya ttak tanya pula..

Biasalah doktor pakar tak ramai.. jadi dia akan datang dari satu bilik ke satu bilik bila doktor muda yang belum pakar memanggil untuk meminta nasihat dan pandangan..

Apa yang Mr Choo beritahu saya.. daripada MRI yang saya buat di Hospital Ampang dulu tu.. L4 dan L5 saya dah penyek.. dia yang cakap macam tu.. penyek.. maksudnya dah terlalu rapat.. antara dua dics itu patutnya ada gel tapi gelnya dah tak ada langsung jadi melekatlah L4 dan L5 tu.. tapi kata Mr Choo lagi saraf tunjang saya ok.. betul ke ok saya pun tak tahu..

Dia tanya macam mana? nak buka ke tak? Kalau nak buka saya akan buka.. ish ish..

Saya kata saya baru lagi operate jun 2008 di Pusrawi..tapi doktor tak boleh nak buat fusion..

Doktor mana? Doktor Azmi ke?

Aa kata saya.. doktor Azmi kata dia tak boleh nak buat fusion tu sebab tulang saya antara L3, L4 dan L5 ada gam.. sebelum buat operation saya buat epidural dengan dia tapi tak juga hilang sakit..

Eh macam mana doktor Azmi buka tak kaji betul2 sebelum buka.. macam mana Dr Azmi tahu ada gam selepas buka? siapa yang bubuh gam? Mr Choo seakan2 nak ketawa..

Memang bila cerita fasal gam ni ramai jugalah doktor yang ketawa.. termasuklah doktor Azmi.. saya pernah jumpa dr Ismail Merican masa tu dia di hospital Pantai.. dr Veerapan di Sunway Medical Centre pun sama.. bila saya cakap fasal gam ni dia senyum.. ramailah yang macam tu saya tak ingat dah.. itu teknologi lama kata mereka..

Dr Azmi tahu ada gam tapi dalam MRI tak nampak.. Doktor nampak tak gam dalam MRI tu? tanya saya.. kali ini doktor tu terdiam sekejap.. kemudian dia kata siapa bagi tahu ada gam kat situ sebelum dr Azmi buka?

Doktor yang operate saya mula2 lah.. doktor kat Tawakkal..

Siapa doktor tu?

Doktor dot..dot..dot.. kata saya.. kan dulu janji tak nak sebut nama dia..

Ok sekarang saya nak tanya.. bila berdiri rasa kebas kaki tak?

Tak jawab saya..

Buang air kecil air besar ada masalah?

Tak ada masalah kata saya.. cuma saya sakit bila duduk, berdiri dan berjalan.. sambil saya tunjukkan tempat2 yang saya rasa sakit.. saya tunjuk belikat.. pinggang.. kedua2 papan punggung saya..kedua2 belah bahu dan tengkuk.. saya beritahu saya rasa seolah2 ada daging berketul2 membelit pinggang saya..

Sakit sangat ke? boleh tahan lagi tak?.. sebab kalau boleh tahan saya rasa tak perlu buka buat masa ini.. kata Mr Choo lagi.. tapi kalau nak buka saya boleh buat..saya boleh buang gam tu.. kami di sini banyak buat pembedahan.. kalau di Hospital Swasta tak banyak pembedahan jadi di sini lagi pakar.. kata Mr Choo lagi..

Ish betul ke dia boleh buang gam tu.. berdetik di hati saya..

Saya takut dah nak buat pembedahan ni.. kata saya..

Ok.. kalau macam tu kita jumpa lagi dalam masa 6 bulan.. tapi kalau sakit sangat telefon buat appointment baru..terus Mr Choo ke bilik lain pula..

Ubat macam mana? ada lagi?.. tanya pegawai perubatan yang masih di tempatnya.. Tak apalah saya bagi je lah ubat..

Saya tanya tentang ubat osteoperosis.. adakah saya perlu ambil Fosamax sekali dengan calciterol..

Kali ini Mr Choo dipanggil sekali lagi.. Mr Choo kata.. siapa yang suruh makan 2 jenis ubat ini? saya bagi tahu dr Azmi yang suruh..

Jadi saya perlu berhentilah Fosamax ya doktor..

Berapa lama dah makan.. saya beritahu dah hampir 2 tahun.. lalu disuruh berhenti teruskan dengan calciterol..

Saya ditanya bilakah kali terakhir buat ujian bone density/ujian ketumpatan tulang.. saya beritahu last sekali januari 2007.. masa itu baru dapat osteopenia.. kemudian saya dapat cushing.. itulah saya diberi fosamax..

Mr Choo suruh saya jalani ujian bone density sekali lagi.. tarikhnya 2 disember 2009.. 6 bulan lagi.. dan jumpa doktor lagi pada 9 disember 2009.. lamalah lagi.. itulah sebabnya ramai orang ke hospital swasta tapi di hospital swasta pun penyakit kadang2 tak dapat disembuhkan juga..

Itulah.. kita ikhtiar.. Allah jua tempat kita berserah.. kami ambil ubat pukul 11.00pagi.. alhamdulillah...

Related Posts with Thumbnails