Friday, January 27, 2017

Mati Dua Kali Hidup Dua Kali

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

Firman Allah Subhanahu wa Ta'ala:

كَيْفَ تَكْفُرُونَ بِٱللَّهِ وَكُنتُمْ أَمْوَٰتًا فَأَحْيَٰكُمْ ۖ ثُمَّ يُمِيتُكُمْ ثُمَّ يُحْيِيكُمْ ثُمَّ إِلَيْهِ تُرْجَعُونَ ﴿٢٨﴾

"Mengapa kamu kufur kepada Allah, padahal kamu tadinya MATI, lalu Allah mengHIDUPkan kamu, kemudian kamu diMATIkan dan diHIDUPkan-Nya kembali, kemudian kepada-Nya-lah kamu dikembalikan?"
(Surah Al-Baqarah 2: 28)   

Ayat di atas memberitahu kita bahawa ada DUA keMATIan dan DUA keHIDUPan. Dimulakan dengan mati kemudian berakhir dengan hidup. Namun begitu tidak semua orang percaya akan hakikat ini. Ada yang menyangka apabila sudah mati jadi tanah berakhirlah kehidupan. Mereka nanti akan sedar dan mengaku hakikat ini bila dibangkitkan di akhirat kelak dan ketika itu mereka juga mengakui dosa-dosa yang telah dilakukan semasa berada di dunia. Ini dinyatakan dalam firman Allah:

قَالُوا۟ رَبَّنَآ أَمَتَّنَا ٱثْنَتَيْنِ وَأَحْيَيْتَنَا ٱثْنَتَيْنِ فَٱعْتَرَفْنَا بِذُنُوبِنَا فَهَلْ إِلَىٰ خُرُوجٍ مِّن سَبِيلٍ ﴿١١﴾

"Mereka menjawab: "Ya Tuhan kami Engkau telah meMATIkan kami DUA kali dan telah mengHIDUPkan kami DUA kali (pula), lalu kami mengakui dosa-dosa kami. Maka adakah sesuatu jalan (bagi kami) untuk keluar (dari neraka)?""
(Surah Ghafir 40:11)

Kehidupan pertama (di dunia) berakhir dengan kematian, manakala kehidupan kali kedua (di akhirat) tidak berakhir dengan kematian. Kehidupan di akhirat akan kekal.

Mana yang lebih baik bertungkus lumus mencari bekal untuk hidup yang sementara dengan untuk hidup yang kekal. Tentulah cari bekal untuk hidup yang kekal itu lebih baik.

~Nota kuliyah tazkirah kematian.

11 comments:

Lea 84 said...

assalam...puan...saya ada ambil dan copy artikel dan untuk dimuatkan dalam buku saya tajuk usia 60 tahun...boleh tak saya dapat nama penuh puan untuk kredit di dalam buku saya...saya tidak tahu bagaimana untuk hubungi puan..

Werdah said...

Wa'alaikumussalam warahamatullahi wabarakatuh..

Nama sebenar saya Werdah binti Abdul Halim

Insya Allah bolehlan nanti warwarkan bukunya tu ya..

nur said...

AsSalam kak. Sama2 kita perbanyakkan bekal menuju akhirat..

Werdah said...

Wa'alaikumussalam nur

Insya Allah..Allahul musta'an

Abd Razak said...

Assalamualaikum Kak,

Apa khabar moga sihat hendaknya. Saya baik-baik saja

Werdah said...

Wa'alaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh Abd Razak. Lama betul kan tak bersua di alam maya ni. Kak alhamdulillah 'ala kulli hal. Alhamdulillah kak seperti dahulu juga. Cuma kurang berblog.

Dewi Aja said...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

تاج للخدمات المنزلية said...




شركة ركن الامثل 0502644550 لخدمات التنظيف ومكافحة الحشرات ورش المبيدات وقسم خاص لتسليك المجارى وكشف تسربات المياه بالمنطقه الشرقيه
تسعى لخدمتك وتهدف لراحتك نقدم افضل عمليات التنظيف بأجود الخامات والأجهزه اتصل بنا وتمتع بأفضل
منظر مبهر من نظافة متكاملة نحن افضل شركة نظافة نؤكد التميز ونحترف الآداء شركة ركن الامثل كافضل شركة تنظيف
نقدم لكم خدماتنا متكاملة ومستواها عالي الجودة إذا أردت أن يكون مقرك متميزاً ويلاحظه زائريك وعملائك اتصل بنا
وتجد كل تحتاجه من خدمات نحن ندرب طاقمنا على أصول المهنة وكيفية استخدام المعدات والمواد ونعمل بجد واجتهاد لنضمن لك خدمة راقية.


شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة تسليك مجارى بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تنظيف مجالس وكنب بالدمام
شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة كشف تسربات المياه بالخبر
شركة كشف تسربات المياه بسيهات وراس تنورة
شركة كشف تسربات المياه بالاحساء
شركة المثالية للتنظيف بالدمام

تاج للخدمات المنزلية said...



شركة التميز المثالي للتنظيف 0551844053 وتنظيف المنازل والشقق والفلل والسجاد والموكيت
وتنظيف للخزانات والمسابح بالخبر وكذلك تنظيف المجالس والكنب بالخبروتقديم كافة الخدمات المنزلية بالخبر

شركة تنظيف منازل بالخبر
شركة تنظيف فلل بالخبر
شركة تنظيف شقق بالخبر
شركة تنظيف سجادوموكيت بالخبر
شركة تنظيف مجالس وكنب بالخبر
شركة تنظيف منازل بالجبيل0565107454
شركة تنظيف مسابح بالخبر
شركة تنظيف فلل بالحزام الاخضر
شركة تنظيف شقق بالحزام الاخضر
شركة المثالية للتنظيف بالخبر


شركة المثالية said...



شركة المثالية للتنظيف تسعد بتقديم خدماتها لعملائها بالمنطقة الشرقية خدمات تنظيف خدمات مكافحة حشرات خدمات تسليك مجاري المياه للمطابخ والحمامات جميع الخدمات المنزلية تجدونها مع شركة المثالية للتنظيف بافضل جودة وارخص الاسعار بالاعتماد علي كافة الادوات الحديثة والعمالة الماهرة

شركة المثالية للتنظيف
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالخبر

Unknown said...

Assalammualaikum kak werdah...bagaimana dgn kesihatan akak? Cam mane nak contact akak ya?ada perkara yg ingin rujuk akak...aishah

Related Posts with Thumbnails