Monday, August 23, 2010

Rawatan laser Cooltouch CTEV untuk Urat Simpul

Bagaimana urat simpul berlaku

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamu'alaikum.

Barangkali ramai telah membaca sisipan kesihatan Mingguan Malaysia semalam tentang Urat simpul hodoh dan sakit

Saya ada juga melihat kawan-kawan yang memiliki urat-urat timbul pada bahagian kaki yang kadangkala kelihatan bersimpul-simpul dan berwarna biru. Alhamdulillah saya sendiri tidak mengalaminya namun bila melihat dan mendengar aduan kawan-kawan terasa benar bahawa urat simpul ini sangat merunsingkan fikiran mereka.

Saya sendiripun tidak mengetahui rupa-rupanya ada rawatan yang sesuai yang mampu menangani masalah itu setelah merujuk sisipan tersebut. Barulah tahu bahawa ada rawatan untuk masalah ini iaitu Rawatan laser Cooltouch CTEV.


Sebelum dan selepas rawatan



Boleh juga klik di sini untuk maklumat dan video tentang rawatan ini. Mungkin ada sesiapa yang mengalami masalah ini boleh mencuba. Melihatkan jarum besar menusuk saluran vena tu rasa seram pula.

Pakar Bedah Am dan Vaskular, doktor pakar dari Pusat Perubatan Prince Court, Dr. Tan Kong Hean berpendapat:

  • Urat simpul atau vena varikos berlaku apabila vena (salur darah yang membawa balik darah kurang beroksigen dari bahagian badan yang lain ke jantung dan paru-paru) menjadi tebal dan membesar. Disebabkan pembesaran tersebut, ia kelihatan membiru atau ungu serta berpintal dan akan terkeluar sedikit dari bahagian kulit seakan menggelembung.
  • Vena mempunyai pintu injap kecil untuk mengelakkan darah daripada mengalir secara terbalik. Otot kaki akan mengepam vena untuk menghantar darah ke jantung, melawan kesan graviti. Apabila vena menjadi varikos, pintu injap tidak lagi berfungsi dengan betul dan injap tidak berkerja. Ini menyebabkan darah bergerak pada arah yang songsang dan vena membesar lebih daripada biasa.
  • Vena varikos biasa berlaku pada vena bahagian kaki disebabkan tekanan ketika berdiri. Terdapat juga di bahagian lain seperti vagina namun ia jarang berlaku.
  • Urat simpul adalah masalah yang sering dialami oleh golongan wanita namun lelaki juga tidak terkecuali.
  • 20 peratus wanita mempunyai vena varikos dan 50 peratus daripadanya disebabkan keturunan dan mengandung.
  • Masalah ini mula berlaku ketika mereka berumur antara 20 dan 30 tahun atau selepas mengandung.
  • Terdapat juga individu yang mengalami vena varikos sejak dari usia belasan tahun lagi.
  • Ketika mengandung, pertambahan hormon progestron menjadikan vena berkeadaan lega (injap terbuka) mengundang masalah vena varikos selain pembesaran uterus secara semula jadi menekan vena. Pengambilan pil cegah hamil (mengandungi testosteron) memburukkan lagi masalah urat simpul.
  • Lelaki tidak terkecuali mengalami masalah urat simpul iaitu 10 peratus yang mengalaminya disebabkan keturunan.
  • Mereka yang berdiri terlalu lama (pekerjaan yang memerlukan berbuat demikian seperti jururawat, pelayan restoran, guru dan sebagainya) serta mereka yang mengalami obesiti juga terdedah menderita urat simpul akibat kaki terpaksa menampung berat badan yang berlebihan.
  • Mereka yang mengalami masalah urat simpul akan berasa sakit dan tidak selesa pada bahagian kaki dan tidak boleh berjalan jauh. Pesakit berkemungkinan mengalami kekajangan pada waktu malam dan lebih teruk lagi, ada juga pesakit yang mengalami gatal-gatal pada kulit.
  • Disebabkan masalah tersebut, pesakit akan mula menggaru hingga terjadi ulser, dermatitis dan ekzema.
  • Pesakit urat simpul juga akan terasa seperti urat mereka akan pecah sekiranya berdiri terlalu lama.
  • Ramai juga yang tiada simptom tapi keadaan urat yang bersimpul sangat ketara.

6 comments:

Abd Razak said...

Salam Kak Werdah..

Semoga Kakak sihat dalam menjalankan ibadah puasa..

Saya pun rasa seram tengok mereka memasukkan jarum tu..

Terima kasih untuk info ni ya kak..:)

Werdah said...

Wa'alaikumussalam Abd Razak.

Alhamdulillah kak sihat dan insyaAllah berusaha yang terbaik.

Macam-macam kan teknologi terkini.

Apa-apapun kejayaan sesuatu rawatan itu adalah atas pertolongan Allah SWT.

cemomoi said...

tanak tengok video cenggitu, seremm

besanya orang ingat urat simpul padan dengan urut je... bagus juga info akak ni, tima kasih moga sihat sokmo

Werdah said...

Salam Cemomoi.

Takpa tak nak tengok pun. Nanti jika kawan2 yang ada masalah tanya boleh je googles.

Kak terbaca MM kemudian teringat ramai juga kawan2 yang mengalami masalah ni. Nampak seperti tak ada kaedah rawatan.Rupa-rupanya silap.

Urut memang tak dapat membantu, kalau adapun sekejap je hilang sakitnya. setengah org guna hot pad tp sama juga sekejap je hilang sakit.

Terima kasih kerana mendoakan kak. InsyaAllah kak sihat dan dapat bertahan, mudah2an tak bertambah mudharat.

yOrra said...

thanx for the info.. sye ade masalah vericose vein ni.. da lama, sejak dr umur 16thn smp skrg dah 29thn umur sye..
da pernah buat survey (hospital tropicana), cost tuk laser treatment boleh mencecah sehingga rm8k.. sgt mahal..
sye duk terengganu, nak ke sane ke mari nak cari tempat yg buat treatment urat simpul ni terhad skit. so boleh tak suggest (klu tau) hospital yg ade buat treatment ni dan tak terlalu mahal... huhu.. da google tp mase agak terhad so xdpt byk detail sgt. takat ni kat tropicana hospital tu je dpt feedback.
skrg urat sye da makin kritikal, jd rasenye x nak tunggu lg lame.. takut nnt lagi parah smp da keluar ulser susah la..

Werdah said...

Maaf ya, lambat respon.. baru hari ini terbaca komen ni.

Sayapun tak tahu hospital mana yang ada perkhidmatan ini.

Saya dah tinggalkan komen di blog anda. Mudah2an usaha dapat dibuat untuk atasi masalah ini. dan semoga tak bertambah mudarat.

Related Posts with Thumbnails